פעילות גופנית והמופיליה

האם פעילות גופנית מועילה לחולי המופיליה?

פעילות גופנית ותרגול המפרקים והשרירים מסייעים לבנות עצמות בריאות ומחזקים את השרירים התומכים במפרקים. תרגילים מתאימים עוזרים לנטרל השפעות ארוכות טווח של דימומים במפרקים ובשרירים, ואת הנטייה של חולי המופיליה שסבלו מדימומים רבים לפתח ליקויים ביציבה ובעמידה. תרגילים מסוימים מסייעים לשפר את טווח התנועה במפרק ולחזק את אורך השרירים וחוזקם. 

מהם התרגילים המומלצים לחולי המופיליה?

כדי שתרגול המפרקים והשרירים יהיה יעיל, איש מקצוע מיומן ומנוסה צריך תחילה לבדוק את המטופל, ולהתאים את התרגילים על פי מטרות המטופל ויכולותיו. חולי המופיליה חייבים לבקר אצל פיזיותרפיסט במרכז ההמופיליה המקומי על מנת לקבל ייעוץ והדרכה אילו תרגילים מתאימים להם באופן אישי.

כיצד מומלץ לבנות תוכנית תרגול המותאמת לחולי המופיליה?

ברחבי האינטרנט קיימות תוכניות תרגול רבות, ומטפלים שונים עשויים להציע תרגילים שונים, אולם חייבים להתייחס לתוכניות תרגול אלה באופן זהיר. התרגילים מתאימים למטרות שונות ולזמנים שונים במהלך תקופת ההחלמה, ותלויות ביכולותיו האישיות של כל אדם. לפני בחירת תוכנית התרגול המתאימה, חשוב מאד שפיזיותרפיסט מיומן יבצע הערכה נכונה של השריר והמפרק של המטופל.

מספר התרגילים ומהלכם תלויים במצבו האישי של כל מטופל. הפיזיותרפיסט והמטופל חייבים להקשיב לאותות ששולח הגוף. אי נוחות משמעה בדרך כלל ״די לסדרת התרגילים נכון לעכשיו״. אם כאב חדש מתחיל במהלך התרגול, חשוב מאוד לאבחן בזהירות אם הכאב נובע ממתיחת שריר, שזה סימן לדימום חדש, או ממתיחת יתר במפרק פגוע.

כדי שהמטופל יבצע רק תוכנית אימון המתאימה לשרירים ולמפרקים שלו, ויבצע את התרגילים בצורה הנכונה, חשוב שהתרגול יבוצע תחת פיקוח של פיזיותרפיסט. 

האם חולי המופיליה שאינם מקבלים טיפול צריכים להימנע מפעילות גופנית?

רבים חוששים מתרגילי פיזיותרפיה או תרגילים בסיסיים כאשר אין להם טיפול בפקטור קרישה (פקטור קרישה מרוכז, קריופרצפיטאט, פלסמה). על פי הפדרציה העולמית להמופיליה WFH

מומלץ לחולי המופיליה לבצע תרגילים, והיא ממליצה על סדרות תרגילים ברמות קושי מהקל ביותר למאמץ רב יותר. אם מקפידים על העקרונות והאזהרות הניתנות במדריך, היעדר טיפול לא צריך להרתיע אנשים מהתחלת תוכנית תרגול פיזיותרפית.